© 2012 lifeafterhours IMG706

Tarta z jabłkami

Witajcie ponownie:-)

 

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować szybki i bardzo prosty w wykonaniu przepis na pyszną tartę z jabłkami.

Jest to bardzo cienkie i kruche ciasto, które podczas letnich wieczorów wyśmienicie sprawdzi się jako deser po obiedzie lub podwieczorek dla dzieci.

Ja sama uwielbiam wszelakiego rodzaju tarty w różnych wariacjach…, na słodko, pikantnie, na słono..itd.

A więc…, do roboty!!:-)

Składniki na ciasto:

200 g mąki

100 g masła lub margaryny

30 g cukru

1 żółtko

2 łyżki wody

Wszystkie produkty razem szybko zagniatamy ręką  w misce  na ciasto (jednolite i gładkie), po czym formujemy kulkę i wsadzamy w woreczku do lodówki na około 40 minut, aby się schłodziło.

W tym czasie obieramy jabłka (około 500g), usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Jabłka kroimy  na ćwiartki, a następnie w miseczce mieszamy je z cynamonem oraz 2 łyżkami soku ze świeżej cytryny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły spód i wykładamy nim formę do tarty (formę najlepiej wcześniej nasmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, aby ciasto nie przywierało i nie przypalało się).

Kolejno układamy jabłka na całej powierzchni ciasta, jedno obok drugiego. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez 30 minut.

Teraz gotujemy budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym z ½ litry mleka. Po ugotowaniu odstawiamy go na 2 minuty, aby wyjąć podpieczoną tartę z piekarnika. Wylewamy budyń na wierzch jabłek i ponownie pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut.

Tarta wychodzi naprawdę przepyszna i znika ona z talerza w tak szybkim tempie, jak się ją robi.  Można polać ją po wierzchu sosem czekoladowym.

Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu… i tak jak wspomniałam, przepis na to ciasto  nie jest skomplikowany, więc nie powinniście mieć  problemu z wykonaniem go w domu…, nawet jeżeli  nie posiadacie zdolności kucharskich lub uważacie się za bez talentu w tej dziedzinie.., nic bardziej mylnego!!. Spróbujcie.., na pewno się  uda:-)

Życzę smacznego !!!….:-)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nigdy nie jest publikowany ani udostępniany. Pola wymagane zostały oznaczone symbolem *

*
*

Możesz użyć następujących znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS