© 2012 lifeafterhours IMG755

Papryka, ryż i ser feta

Dziś zaprezentuję kolejny przepis. Tym razem będzie to letnia przekąska – papryki nadziewane ryżem i serem feta. Brzmi bardzo apetycznie…a  smakuje wyśmienicie!!:-)

Potrzebujemy:

4 średnie czerwone papryki

woreczek ryżu

70g sera feta

1 jajko

1/3 pora

½ pęczka kopru

sól, pieprz, oregano, bazylia

oliwa z oliwek

2 plastry sera mozzarella

1 gruby plaster boczku (ewentualnie)

Papryki myjemy, kroimy  na połowy i usuwamy gniazdka z pestkami. Smarujemy je wewnątrz oliwą
z oliwek. Następnie kroimy pora drobno na malutkie kawałeczki, siekamy koperek, kroimy boczek w kosteczkę i wszystko smażymy na oliwie aż do zrumienienia, dodajemy sól, pieprz, bazylię i oregano.

Ryż gotujemy na półmiękko. Ugotowany ryż dodajemy do zeszklonego pora i ziół, mieszamy
 i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia. Dalej dodajemy ser feta i wszystko lekko mieszamy.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki papryki, lecz nie aż po brzegi (zostawiamy trochę wolnego miejsca – robimy w każdej lekkie wgłębienie), kolejno wbijamy całe jajko do osobnej miseczki i łyżeczką po trochu nakładamy do każdej z połówek papryki do środka. Na koniec na wierzch połówek kładziemy po kawałku mozzarelli, układamy na płaskiej formie do pieczenia wyścielonej folią aluminiową. Wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Po upieczeniu jemy od razu ciepłe. Na wierzch, jeżeli lubimy możemy dodać troszkę jogurtu naturalnego lub śmietany i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nigdy nie jest publikowany ani udostępniany. Pola wymagane zostały oznaczone symbolem *

*
*

Możesz użyć następujących znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS