© 2012 lifeafterhours IMG764

Muszle z serem ricotta i mięsem

Muszle z ricottą i mięsem mielonym to idealny przepis dla osób, które gustują w kuchni włoskiej i nie wyobrażają sobie życia bez makaronu.

Składniki:

opakowanie makaronu muszle (duże), najlepiej z Lubelli

serek ricotta

60 dag mięsa mielonego wieprzowego

3 puszki pomidorów całych w zalewie

20 dag startego parmezanu (może być także inny twardy ser)

1 jajko

½ pora

4 łyżki śmietany 12%

oregano, bazylia, rozmaryn

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Mięso smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek, pieprzem i solą. Na drugiej patelni podsmażamy na szklisto pokrojonego drobno pora, dodajemy do niego pokrojone pomidory z  puszek i dusimy do osiągnięcia gęstego, jednolitego sosu, doprawiamy oregano, bazylią i rozmarynem, solą oraz pieprzem.

W osobnej misce mieszamy ser risotta z jednym jajkiem na gładką masę. Następnie dodajemy przestudzone mięso i również mieszamy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy 1/3 sosu pomidorowego i dalej mieszamy.

Makaron muszle podgotowujmy chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, tak aby nie był on miękki, ale jedynie po to, żeby muszle się lekko rozprostowały, aby umożliwić ich napełnianie nadzieniem.

Teraz napełniamy muszle farszem, układamy jedna obok drugiej w płaskim naczyniu żaroodpornym, zalewamy pozostałą ilością sosu pomidorowego wymieszanego z 4 łyżkami śmietany. Posypujemy startym serem, pieprzem i oregano. Przykrywamy folią aluminiową.

Zapiekamy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nigdy nie jest publikowany ani udostępniany. Pola wymagane zostały oznaczone symbolem *

*
*

Możesz użyć następujących znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS